< πίσω

Νέοι βιοδείκτες για τον καρκίνο του πνεύμονα: ανάλυση κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων και εξωσωμάτων

Integrative analysis of circulating tumor cells (CTCs) and exosomes from small-cell lung cancer (SCLC) patients: a comprehensive approach

Molecular Oncology. 2024 Nov 22. doi: 10.1002/1878-0261.13765.

< πίσω

Δύο χρόνια ΕΔΙΜΟ

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων λειτουργίας, το Ελληνικό Δίκτυο Μοριακής Ογκολογίας (ΕΔΙΜΟ) πραγματοποίησε ανοιχτή εκδήλωση τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι από την ερευνητική, ακαδημαϊκή και ιατρική κοινότητα της χώρας, ενώ παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας του δικτύου και οι υπηρεσίες μοριακής ογκολογίας που προσφέρονται σε ασθενείς με κληρονομούμενα σύνδρομα καρκίνου και αιματολογικά ή συμπαγή νεοπλάσματα.


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τα μέλη του δικτύου αναφέρθηκαν στην πρόοδο του έργου και παρουσίασαν τα συστήματα ψηφιακής υγείας, τα οποία υποστηρίζουν τη λειτουργία του δικτύου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ολοκλήρωση της δημιουργίας του ψηφιακού αποθετηρίου κλινικών και γενετικών δεδομένων, το οποίο πρόσφατα βραβεύτηκε στα Healthcare Business Awards.

Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουν αναλυθεί στα εργαστήρια του δικτύου περίπου 350 δείγματα ασθενών από ογκολογικές κλινικές σε όλη την Ελλάδα. Στην εξέταση των δειγμάτων εφαρμόστηκαν οι πλέον σύγχρονες τεχνολογίες μοριακής ογκολογίας, από τεχνικές υγρής βιοψίας μέχρι αλληλούχισης του DNA, οι οποίες καθορίζουν, στη συνέχεια, την εξατομικευμένη διάγνωση και τη στοχευμένη θεραπεία των ογκολογικών ασθενών.


Επίσης, υπογραμμίστηκε από τους ομιλητές η υποστήριξη του ΕΔΙΜΟ στους νέους επιστήμονες. Στο πλαίσιο του έργου έχουν προσληφθεί περίπου 30 νέοι ερευνητές από τους οκτώ φορείς του δικτύου, ενώ το αποθετήριο ψηφιακών δεδομένων αναμένεται να αξιοποιηθεί τα επόμενα χρόνια στην εκπόνηση διδακτορικών διατριβών, μελετών και κλινικών ερευνών.


Ο Πρόεδρος του ΙΤΕ και συντονιστής του ΕΔΙΜΟ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, δήλωσε με αφορμή την εκδήλωση του δικτύου: «Η επόμενη χρονιά θα είναι καθοριστική, καθώς πλέον το δίκτυο λαμβάνει για ανάλυση δεκάδες δείγματα ασθενών κάθε εβδομάδα. Αναμένουμε ότι στην πορεία του έργου θα αναλυθούν εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες δείγματα. Αυτά θα αποτελέσουν ένα πολύτιμο θησαυρό γνώσης για μελλοντικές έρευνες και θα θέσουν τις βάσεις για το μέλλον του δικτύου μας και τις υπηρεσίες τις οποίες θα προσφέρει προς όφελος της δημόσιας υγείας».


Ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΕΔΙΜΟ, καθηγητής Κωνσταντίνος Στρατάκης, πρόσθεσε: «Σταδιακά μπαίνουν οι βάσεις, ώστε το ΕΔΙΜΟ να εξυπηρετεί όλες τις ογκολογικές κλινικές της χώρας. Το δίκτυό μας προσφέρει υπηρεσίες που δεν διατίθενται από κάποιον άλλο φορέα στην Ελλάδα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην πρόληψη, τη διάγνωση και την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου. Και είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το ΕΔΙΜΟ έχει υποδομές, οι οποίες δεν υπολείπονται σε τίποτα από τα καλύτερα ογκολογικά κέντρα του κόσμου, όσον αφορά στη διάχυση και τη χρησιμοποίηση της πληροφορίας, τόσο για την παραγωγή έρευνας όσο και για την επιλογή εξατομικευμένων θεραπειών».

 

 

< πίσω

Η τηλεόραση CRETA για τα δύο χρόνια λειτουργίας του ΕΔΙΜΟ

Το Ελληνικό Δίκτυο Μοριακής Ογκολογίας  συμπλήρωσε δύο χρόνια λειτουργίας και ενημέρωσε το κοινό για την πρόοδο του έργου.

Η κάμερα της τηλεόρασης CRETA βρέθηκε στην εκδήλωση του δικτύου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ε.Ι. Παστέρ, τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024.

Στο βίντεο, το οποίο προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, μιλάνε οι:

Κωνσταντίνος Στρατάκης, συντονιστής ΕΔΙΜΟ, Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας/Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

Τιμοκράτης Καραμήτρος, Κύριος Ερευνητής-Β’ Βαθμίδας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ 

Δημήτρης Κατεχάκης, Επικεφαλής, CeΗΑ Center for e-Health Applications, Ινστιτούτο Πληροφορικής/ Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

 

< πίσω

Δύο ψηφιακά εργαλεία στη «μάχη» της ιατρικής ακριβείας στον τομέα της μοριακής ογκολογίας

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων βρέθηκε στην ημερίδα του ΕΔΙΜΟ και μίλησε με τον συντονιστή του δικτύου, καθηγητή Κωνσταντίνο Στρατάκη και τον Παναγιώτη Μούλο, υπεύθυνο Βιοπληροφορικής της Μονάδας Γονιδιωματικής του ΕΚΕΒΕ «Αλέξανδρος Φλέμινγκ, για τα ψηφιακά εργαλεία τα οποία έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου.

Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο εδώ: www.amna.gr

< πίσω

Αν περάσει το ΕΔΙΜΟ στο Υπ. Υγείας θα αφορά όλες τις ογκολογικές κλινικές της χώρας (Σκάι Κρήτης)

Για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του Ελληνικού Δικτύου Μοριακής Ογκολογίας, αλλά και τη σημασία να υιοθετηθεί το έργο, μετά την ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής του, από το Υπουργείο Υγείας, μίλησε στον ΣΚΑΪ Κρήτης και την Ελένη Βακεθιανάκη ο διευθυντής Γενετικής του Ανθρώπου και Ιατρικής Ακριβείας στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, Κωνσταντίνος Στρατάκης.

 

 

< πίσω

Healthcare Business Awards 2024: βράβευση ΕΔΙΜΟ

Βραβείο για τις υπηρεσίες ψηφιακής υγείας και ιατρικής πληροφορικής απέσπασε το ΕΔΙΜΟ στη φετινή διοργάνωση των Healthcare Business Awards.

Περισσότερες πληροφορίες για τα βραβεία μπορείτε να δείτε εδώ: healthcareawards.boussiasevents.gr/winners-2024.

< πίσω

AXEPA: Βράβευση του καθηγητή Κ. Στρατάκη

Στην πρώτη τελετή βραβείων της AHEPA Hellas, στις 29 Νοεμβρίου, τιμήθηκαν δέκα διακεκριμένοι Έλληνες από την Ελλάδα και τη διασπορά για τις επιδόσεις τους και την κοινωνική τους συνεισφορά.

Ανάμεσα στους βραβευθέντες ήταν ο διακεκριμένος καθηγητής και γιατρός Κωνσταντίνος Στρατάκης, συντονιστής του ΕΔΙΜΟ.

Ο θεσμός AHEPA Awards έχει σκοπό της ανάδειξη της αριστεία σε τομείς όπως η παιδεία, η επιστήμη, ο ελληνισμός και η φιλανθρωπία, ενώ η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει την υποστήριξη του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά.