< πίσω

Ανάπτυξη νέων τεχνολογικών σε διάγνωση και θεραπεία (Πρακτορείο FM)

Μπορεί οι πολυκυστικές ωοθήκες να αποτελούν σύμφωνα με τους ειδικούς παράγοντα κινδύνου για γυναικολογικούς καρκίνους όπως πχ του ενδομητρίου, των ωοθηκών και του μαστού, ωστόσο νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε αρχές του μήνα στο επιστημονικό περιοδικό «Jama Oncology» τις συσχετίζει με τον καρκίνο στο πάγκρεας.

Όπως εξηγεί στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας», ο διευθυντής Γενετικής του Ανθρώπου και Ιατρικής Ακριβείας στο ΙΤΕ, Κωσταντίνος Στρατάκης, οι ερευνητές που έκαναν αυτή τη μικρή μελέτη στο αντικαρκινικό κέντρο «Memorial Sloan Kettering» στη Νέα Υόρκη, βρήκαν ότι ένα ιστορικό πολυκυστικών ωοθηκών στις γυναίκες, σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παγκρέατος.

ΕΔΙΜΟ: Ανάπτυξη νέων τεχνολογικών σε διάγνωση και θεραπεία
«Η χώρα μας έχει την τύχη να έχει εξαιρετικά αντικαρκινικά κέντρα κι εμείς στην Κρήτη έχουμε την τιμή να συντονίζουμε το ΕΔΙΜΟ, που λειτουργεί από το καλοκαίρι, όπου συμμετέχουν πολλοί φορείς απ όλη την Ελλάδα, πανεπιστήμια, νοσοκομεία και ερευνητικά ιδρύματα. Ένας από τους λόγους ύπαρξης του Δικτύου είναι ο συντονισμός της έρευνας για τον καρκίνο, για την παροχή γενετικών υπηρεσιών σε ασθενείς και βέβαια την έρευνα σε αυτά που συζητάμε, δηλαδή ποιοι είναι οι κίνδυνοι που αυξάνουν τους διάφορους καρκίνους, ποιοι είναι οι μοριακοί δείκτες, βιοχημικοί και άλλοι που μπορούμε να ανιχνεύσουμε στο αίμα, στο σάλιο, στα ούρα, για να μπορέσουμε να διαγνώσουμε τον καρκίνο πιο νωρίς. Οπότε ναι γίνονται τέτοιες μελέτες στη Ελλάδα και συνδυάζονται με ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, τόσο διαγνωστικών και ελπίζουμε και θεραπευτικών».

Πηγή: amna.gr