< πίσω

Ανάπτυξη νέων τεχνολογικών σε διάγνωση και θεραπεία (Πρακτορείο FM)

Μπορεί οι πολυκυστικές ωοθήκες να αποτελούν σύμφωνα με τους ειδικούς παράγοντα κινδύνου για γυναικολογικούς καρκίνους όπως πχ του ενδομητρίου, των ωοθηκών και του μαστού, ωστόσο νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε αρχές του μήνα στο επιστημονικό περιοδικό «Jama Oncology» τις συσχετίζει με τον καρκίνο στο πάγκρεας.

Όπως εξηγεί στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας», ο διευθυντής Γενετικής του Ανθρώπου και Ιατρικής Ακριβείας στο ΙΤΕ, Κωσταντίνος Στρατάκης, οι ερευνητές που έκαναν αυτή τη μικρή μελέτη στο αντικαρκινικό κέντρο «Memorial Sloan Kettering» στη Νέα Υόρκη, βρήκαν ότι ένα ιστορικό πολυκυστικών ωοθηκών στις γυναίκες, σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παγκρέατος.

ΕΔΙΜΟ: Ανάπτυξη νέων τεχνολογικών σε διάγνωση και θεραπεία
«Η χώρα μας έχει την τύχη να έχει εξαιρετικά αντικαρκινικά κέντρα κι εμείς στην Κρήτη έχουμε την τιμή να συντονίζουμε το ΕΔΙΜΟ, που λειτουργεί από το καλοκαίρι, όπου συμμετέχουν πολλοί φορείς απ όλη την Ελλάδα, πανεπιστήμια, νοσοκομεία και ερευνητικά ιδρύματα. Ένας από τους λόγους ύπαρξης του Δικτύου είναι ο συντονισμός της έρευνας για τον καρκίνο, για την παροχή γενετικών υπηρεσιών σε ασθενείς και βέβαια την έρευνα σε αυτά που συζητάμε, δηλαδή ποιοι είναι οι κίνδυνοι που αυξάνουν τους διάφορους καρκίνους, ποιοι είναι οι μοριακοί δείκτες, βιοχημικοί και άλλοι που μπορούμε να ανιχνεύσουμε στο αίμα, στο σάλιο, στα ούρα, για να μπορέσουμε να διαγνώσουμε τον καρκίνο πιο νωρίς. Οπότε ναι γίνονται τέτοιες μελέτες στη Ελλάδα και συνδυάζονται με ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, τόσο διαγνωστικών και ελπίζουμε και θεραπευτικών».

Πηγή: amna.gr

< πίσω

Health IT Conference 2023

Η σημασία του ουσιαστικού οφέλους από τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών υγείας για τον ασθενή αλλά και η ανάγκη διαμόρφωσης στρατηγικής Δεδομένων Υγείας στην Ελλάδα ήταν δύο από τα συμπεράσματα του Health IT Conference με τίτλο «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών υγείας θα πρέπει να έχει ορατά οφέλη για τον ασθενή».

Διαβάστε στον παρακάτω σύνδεσμο το πλήρες αφιέρωμα του site «Υγεία μου»: ygeiamou.gr

< πίσω

Δράσεις και στόχοι του ΕΔΙΜΟ

Στις δράσεις και τους στόχους του Ελληνικού Δικτύου Μοριακής Ογκολογίας αναφέρθηκε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Στρατάκης, επιστημονικός υπεύθυνος του δικτύου. Το ΕΔΙΜΟ είναι μία πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), συστάθηκε το 2022 και λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έχοντας λάβει έγκριση χρηματοδότησης ύψους 4 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το δίκτυο αποτελεί έναν κόμβο πανελλήνιας εμβέλειας στον τομέα της ογκολογίας, με σκοπό τον συντονισμό ελληνικών πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων τα οποία δραστηριοποιούνται σε έρευνα αιχμής στον τομέα της υγείας, της μοριακής ογκολογίας και της ιατρικής ακριβείας. Πιο συγκεκριμένα, φιλοδοξεί να συμβάλει αφενός στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου και αφετέρου στην ανάπτυξη νέων τεχνικών για την καλύτερη ανίχνευση των όγκων και την προσαρμογή των υπηρεσιών υγείας στην εξατομίκευση της πρόληψης και της περίθαλψης των ογκολογικών ασθενών.

Στο πλαίσιο του ΕΔΙΜΟ, οι εκπρόσωποι των ασθενών, της κλινικής ιατρικής και της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας συνεργάζονται για την προώθηση της ιατρικής ακριβείας στη χώρα, βάσει των διεθνών προτύπων. Σύμφωνα με τον καθηγητή Στρατάκη, «απώτερος στόχος του ΕΔΙΜΟ είναι κάθε ογκολογικός ασθενής αυτής της χώρας να έχει πρόσβαση, άμεσα και χωρίς οικονομική επιβάρυνση, στην καλύτερη δυνατή εξατομικευμένη πρόγνωση, διάγνωση και θεραπεία του νεοπλάσματός του με βάση τα διεθνή επιστημονικά πρότυπα».

Πηγή: healthdaily.gr

< πίσω

Τα πληροφοριακά συστήματα ΕΔΙΜΟ υποστηρίζουν την κλινική πράξη

Σκοπός των Πληροφοριακών Συστημάτων του ΕΔΙΜΟ είναι η παροχή ψηφιακών υπηρεσιών σε Ογκολόγους Ιατρούς, Εργαστήρια Ανάλυσης Βιοϊατρικών Εξετάσεων και Διοικητικό Προσωπικό, ανέφερε η Ειρήνη Φουντουλάκη, Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Πληροφορικής, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στο συνέδριο Health IT.

Τα Συστήματα Πληροφορικής είναι τα:

(α) Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (Μητρώο Ογκολογικών Ασθενών)

(β) Ηλεκτρονικό Σύστημα Παραπομπής Εξετάσεων)

(γ) Ψηφιακό Βιβλίο Εργαστηρίου

(δ) Αποθετήριο Γενετικών/Εργαστηριακών Δεδομένων

(ε) Ηλεκτρονικό Σύστημα Κοστολόγησης

(στ) Πληροφόρηση Διοίκησης

Τα συστήματα (α) – (δ) χρησιμοποιούνται από ιατρικό προσωπικό για την καταγραφή δεδομένων ασθενών τροφοδοτώντας μια Τράπεζα Πληροφοριών από την οποία θα μπορούν να εξαχθούν στατιστικά στοιχεία για τους ασθενείς που παρακολουθούνται από τους Ιατρούς που συμμετέχουν στο ΕΔΙΜΟ ενώ τα (ε) – (στ) χρησιμοποιούνται από Διοικητικό Προσωπικό για την κοστολόγηση βιοϊατρικών αναλύσεων και την εξαγωγή στατιστικών στοιχείων σχετικά με τον αριθμό των αναλύσεων και το κόστος τους.

Το ζητούμενο από τα Πληροφοριακά Συστήματα ΕΔΙΜΟ είναι η υποστήριξη κλινικής πράξης και έρευνας προστατεύοντας τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας των ασθενών και των οικογενειών τους.

Για τον σχεδιασμό των συστημάτων ακολουθήσαμε μια ασθενοκεντρική προσέγγιση στην οποία χρησιμοποιείται ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) για την καταχώρηση του ασθενούς. Η σχεδίαση αυτή επιτρέπει τη διασύνδεση των συστημάτων, με τρίτα συστήματα και την παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης εικόνας του ασθενή όσο αφορά το κλινικό και εργαστηριακό του προφίλ, αλλά και συννοσηροτήτων του. Για την προστασία των προσωπικών δεδομένων του ασθενούς ακολουθούμε μια μέθοδο ψευδοανωνυμοποίησης, υλοποιούμε ένα σύνολο ελέγχων πρόσβασης και ένα σύστημα αυθεντικοποίησης χρηστών το οποίο υποστηρίζει τη χρήση των συστημάτων μόνο από τους εξουσιοδοτημένους χρήστες ΕΔΙΜΟ. Τέλος, τα συστήματα υποστηρίζουν μια ροή πληροφορίας, η οποία είναι εξ’ ολοκλήρου ψηφιακή.

Πηγή: healthdaily.gr

< πίσω

Το σύγχρονο πρόσωπο της Ογκολογίας: ημερίδα της ΙΕΔΕΠ

Με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού, η Ιατρική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου (ΙΕΔΕΠ) διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Το νέο πρόσωπο της Ογκολογίας».

Στην ημερίδα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο My Way Hotel & Events, στις 6 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 18.00, θα λάβουν μέρος έγκριτοι επιστήμονες από τον χώρο της υγείας.

Στην ημερίδα θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Υφυπουργός Ψυχικής Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαϊας, Χαράλαμπος Μπονάνος.

Ο καρκίνος είναι ίσως το πιο σοβαρό πρόβλημα υγείας που παρατηρείται σήμερα τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, αν και με διαφορετική συχνότητα.

Με τον όρο καρκίνο δεν αναφερόμαστε σε κάτι συγκεκριμένο αλλά σε μια ευρεία γκάμα ασθενειών, οι οποίες ξεπερνούν τις 200.

Από την άλλη, ο καρκίνος αποτελεί και τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ιατρική κοινότητα. Είναι ένας κλάδος στον οποίο η έρευνα εντείνεται διαρκώς, με στόχο την αντιμετώπιση και την εξουδετέρωση ενός πολύπλοκου και δύσκολου αντιπάλου.

Τα τελευταία χρόνια, οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και τα αποτελέσματα απτά: νέες μέθοδοι, νέα φάρμακα, νέες τεχνικές αντιμετώπισης έχουν επιτύχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση, άνοδο του προσδόκιμου επιβίωσης, ακόμα καλύτερη ποιότητα ζωής μετά. Όλα τα δεδομένα δείχνουν πως η επιστήμη της Ιατρικής θα συνεχίσει να αναπτύσσει τα υπάρχοντα αλλά να βρίσκει και νέα όπλα κατά του καρκίνου.

Πρόγραμμα ημερίδας: iedep.gr