< πίσω

Ημερίδα για την υγρή βιοψία στο ΕΚΠΑ

Ημερίδα με θέμα: «Liquid biopsy: latest advances and applications in oncology» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024, στο κτίριο Κωστής Παλαμάς του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι η τρίτη σε ημερίδα με αποκλειστικό αντικείμενο την υγρή βιοψία, η οποία διοργανώνεται στη χώρα μας. Κατά τη διάρκειά της παρουσιαστούν όλες οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της υγρής βιοψίας, καθώς και οι δυνατότητες που προσφέρει η προσέγγιση αυτή στη σύγχρονη κλινική ογκολογία για τη συνεχή παρακολούθηση ασθενών με καρκίνο.

Η υγρή βιοψία αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση για την παρακολούθηση ασθενών με καρκίνο και βασίζεται στην άντληση σημαντικών πληροφοριών για την εξέλιξη της νόσου μέσω ανάλυσης περιφερικού αίματος. Δίνει τη δυνατότητα χαρακτηρισμού και μελέτης της ετερογένειας ενός συμπαγούς όγκου σε πραγματικό χρόνο, μέσω λεπτομερούς μοριακής ανάλυσης του κυκλοφορούντος γενετικού υλικού του στο περιφερικό αίμα. Η ανίχνευση συγκεκριμένων βιοδεικτών στο περιφερικό αίμα σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσω της υγρής βιοψίας είναι πολύ σημαντική για την επιλογή της θεραπείας και την παρακολούθηση των ασθενών. Οι αναλύσεις υγρής βιοψίας δίνουν άλλη διάσταση στην εξατομικευμένη θεραπεία, καθώς παρέχουν τη δυνατότητα χαρακτηρισμού της νεοπλασματικής νόσου σε μοριακό επίπεδο για την εκτίμηση της πρόγνωσης, καθώς και την πρόβλεψη ανταπόκρισης ή της ανάπτυξης αντίστασης σε στοχευμένες θεραπείες, ειδικά όταν η απόκτηση βιοπτικού υλικού από μεταστατικές εστίες δεν είναι εφικτή για πρακτικούς λόγους.

Η ημερίδα διοργανώνεται από την καθηγήτρια αναλυτικής χημείας-κλινικής χημείας του ΕΚΠΑ, Εύη Λιανίδου.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: hsliquidbiopsy.wixsite.com