Κ. Στρατάκης: Γιατί η λέξη «καρκίνος» δε θα πρέπει να μας τρομάζει (Cretalive.gr)
Επί 35 έτη ζούσε και εργαζόταν με αφοσίωση στην έρευνά του στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Τα τελευταία χρόνια πήρε μία απόφαση για την οποία δε μετανιώνει στιγμή: να έρθει στην Κρήτη, το Ηράκλειο, και να προσφέρει στη χώρα του τη γνώση που απέκτησε στην Αμερική.
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Στρατάκης δεν ήθελε να ρίξει άγκυρα στην Ελλάδα ως συνταξιούχος. Μάλιστα, η επαφή του με το Ηράκλειο τον αναζωογονεί, «ξαναζώ τη νεότητά μου», αναφέρει χαρακτηριστικά. Εξάλλου, δε χρειάζεται να πει πολλά, «μιλούν» τα μάτια του όταν κοιτάζει την κρήνη Πριούλι, λίγα μόλις βήματα από την πύλη Δερματά.
Μιλά στο #face_stories για για το «δικό του» Ηράκλειο, για τη σχέση που έχει ο ίδιος με την Κρήτη, τόπο καταγωγής του που, όμως, γνώρισε, στην ουσία, σε μεγάλη ηλικία αφού ο ίδιος δε γεννήθηκε ούτε μεγάλωσε στο νησί.
Η συζήτηση «ταξιδεύει» ως τις ΗΠΑ, τη σημαντική δημοσίευση για την παιδική παχυσαρκία και το ΙΤΕ, όπου ο Δρ. Κωνσταντίνος Στρατάκης είναι επιστημονικός υπεύθυνος της μονάδας ΔΙΓΕΝΙΑ (Διαγνωστικής Γενετικής & Ιατρικής Ακριβείας) στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας.
«Να μη μας τρομάζει η λέξη «καρκίνος»»
Ο κορυφαίος επιστήμονας αναφέρει πως, ιστορικά, η ογκολογία υπήρξε ο πρώτος τομέας, όπου είχαμε κλινικά αποτελέσματα χάρη στην Ιατρική Ακριβείας. Μιλά για το πώς έχει μέχρι σήμερα εξελιχθεί η επιστήμη και τονίζει πως «ο καρκίνος γίνεται πλέον μία χρόνια νόσος. Δεν είναι η νόσος που θα πρέπει να μας τρομάζει».
Υπογραμμίζει την κρισιμότητα της πρόληψης και της αλλαγής του τρόπου ζωής μας, του ζητήσαμε να σχολιάσει τις εξελίξεις στη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας και σημειώνει πως «ο καρκίνος δεν κάνει διακρίσεις».
Θλιβερά τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Κρήτη!
Η Κρήτη έχει μια αρνητική πρωτιά, είναι 1η σε παιδική παχυσαρκία σε όλη την Ευρώπη και ο Δρ. Κωνσταντίνος Στρατάκης τονίζει πως αυτό το ιδιότυπο ρεκόρ «είναι θλιβερό και αποτελεί όνειδος για τη σύγχρονη γενιά». Με αυτό το δεδομένο, επικρατεί προβληματισμός για το μέλλον του ΕΣΥ καθώς οι αυριανοί ενήλικες θα υποφέρουν από διαβήτη, καρδιαγγειακά προβλήματα και καρκίνο.
Σημειώνει πως χρειάζεται ισορροπημένη διατροφή, ωστόσο, το πιο βασικό είναι η άσκηση και αναρωτιέται πώς γίνεται να έχουμε τέτοια ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας σε ένα από τα ομορφότερα μέρη του κόσμου με μία θεϊκή φύση.
Μία βαλίτσα… γεμάτη 35 χρόνια εμπειρίας!
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Στρατάκης θέλησε να επιστρέψει στην Κρήτη για να συνεχίσει να εργάζεται και όχι ως συνταξιούχος. Και αυτό ακριβώς κάνει! Διαπιστώνει και εκ των έσω πλέον ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα στον χώρο της έρευνας και οι επιστήμονες που στελεχώνουν τα ερευνητικά κέντρα της χώρας, όπως το ΙΤΕ, είναι εξαιρετικοί.
Το… κοινό μυστικό για να μπορέσουν να λυθούν τα χέρια των επιστημόνων είναι να υπάρξει σταθερότητα στη χρηματοδότηση, κάτι που αποτελεί και πάγιο αίτημα της ερευνητικής κοινότητας της χώρας.
Από το Οροπέδιο Λασιθίου στην κορυφή της έρευνας!
Ακολούθησε μία στάση στο Ηράκλειο, ένα μέρος που αγαπά βαθιά, όχι μόνο λόγω καταγωγής.
Οι ρίζες του κρατούν από τον Άγιο Κωνσταντίνο στο Οροπέδιο Λασιθίου, ωστόσο δε γεννήθηκε ούτε μεγάλωσε στην Κρήτη. Ήρθε στο νησί πρόσφατα ως καταξιωμένος ερευνητής και εδώ ξαναζεί τη νεότητά του!
Μπορείτε να δείτε το βίντεο της συνέντευξης εδώ.
Τη συνέντευξη πήρε η δημοσιογράφος Κατερίνα Μυλωνά και το βίντεο επιμελήθηκε ο Κώστας Δημάκης.
Πηγή: cretalive,gr