

Liver Metastasis Research Network Annual Meeting June 3-6, 2025; Crete, Greece

Tuesday 3 rd of June	
13:15-13:45	Registration and Welcome
13:45-14:00	Opening Remarks: Peter Metrakos & Constanine Stratakis
	Session 1: Surgical Treatment Chairperson: Kees Verhoef
14:00-14:45 (30 min)	KEYNOTE Overcoming TGF-beta mediated immune evasion in colorectal liver metastasis. Daniele Tauriello
	Question period (10 min)
14:45-15:00 (15 min)	ctDNA as a biomarker for predicting recurrence in CRLM Jennifer Kalil, McGill University Health Center
	Question period (5 min)
15:05-15:20 (15 min)	The Atress phenomenon in patients with resectable metachronous CRLM Mirche Ubink, Erasmus Medical Center
	Question period (5 min)
15:25-15:40 (15 min)	Hepatic Parenchymal Disease: A Novel Outcome Predictor after resection of Colorectal Liver Metastasis
(13 11111)	Oran Zlotnik, Tel Aviv, Israel
	Question period (5 min)
15:45-16:15 (30 min)	Coffee Break
	Session 2 – Integrated Diagnostics
	Chair : Fernando Vidal-Vanaclocha
16:15-17:00 (30 min)	KEYNOTE Hepatic Metastasis Regulation Biomarkers for Integrated Diagnostics and Treatment Guidance Fernando Vidal-Vanaclocha, The George Washington University, USA
	Question Period (10 min)
17:00pm – 17:15 (15 min)	The Applicability of the GAME score in a Portuguese cohort Rui Caetano, Coimbra, Portugal
	Question period (5 min)
17:20-17:35 (15 min)	mFast-SeqS-based aneuploidy score as a prognostic marker in patients with resectable CRLM Mirche Ubink, Erasmus Medical Center
	Question period (5 min)
17:40-17:55 (15 min)	Teach yourself to score the histopathological growth patterns of liver metastases! The website.
	Michail Doukas, Rotterdam, The Netherlands
	Question period (5 min)
18:00 - 20:00	Welcome Drinks – Hotel Terrace

Wednesday 4 th of June	
	Session 3 – Systemic treatment
	Chair : Ali Majeed
	KEYNOTE
8:30-9:10 (30 min)	Improving Survival of Patients with Colon Cancer Associated Liver Metastases with Systemic Therapy
	Shiyam Kumar, Sheffield Teaching Hospitals , UK
	Question Period (10 min)
9:10-9:25	The role of TGF-β in colorectal cancer liver metastases
(15 min)	Anastasia Tsatoumas, McGill University, Canada
	Question period (5 min)
9:30-9:45	Assessment of FAP/SMA modulation and tumor response after chemotherapy in a murine MC38 tumor model - A Pilot Study
(15 min)	Irina Vierasu, Hopital Universitaire de Bruxelles
	Question period (5 min)
9:50-10:05	Delineating metabolic programs in colorectal cancer liver metastases
(15 min)	Charlotte Girondel, McGill University
	Question period (5 min)
10:10-10:40 (30 min)	Coffee Break
	Session 4 – Vessel Co-option in Liver Metastases
	Chair : Anthoula Lazaris
10:40-11:10	KEYNOTE
(30 min)	Deciphering the Mechanism of Vessel co-option in CRCLM
(50 11111)	Peter Metrakos, McGill University , MUHC
	Question Period (10 min)
11:20-11:35 (15 min)	High-plex immunofluorescent staining and imaging to study coopted blood vessels and tumor-associated hepatocytes in replacement-type liver metastases in patients with colorectal cancer
	Yasmine Sillis, Antwerp, Belgium
	Question period (5 min)
11:40-11:55	The Molecular Mechanisms of Vessel Co-option by Liver Metastases
(15 min)	Amatzia Gantz, McGill University
	Question period (5 min)
12:00-12:15	The spectrum of growth of liver metastases.
(15 min)	Alberto Ficarelli, Florence, Italy
	Question period (5 min)
12 20 12 15	Panel Discussion :
12:20-12:40	Panelists : Peter Vermeulen, Kees Verhoef, Ali Majeed
12:40-14:00	Lunch Break

	Session 5 – Biology of Histological Growth Patterns
	Chair : Peter Vermeulen
	KEYNOTE
14:00-14:30	Tissue-specific mechanisms of cell competition drive primary
(30 min)	and metastatic colorectal cancer
	Saskia Suijkerbuijk <i>Utrecht, The Netherlands</i>
	Question Period (10 min)
14:40-14:55	Deciphering the underlying biology of prognostic growth patterns in colorectal liver metastases with spatial transcriptomics
(15 min)	Sanne Verheul, Erasmus Cancer Institute
	Question period (5 min)
15:00-15:15	Clotting Regulation in Liver Metastasis by E2F5 in a Mouse Model of Breast Cancer
(15 min)	Eran Andrechek, Michigan State University
	Question period (5 min)
15:20-15:35 (15 min)	Characterization of Immune Cell Infiltrates and Immune Checkpoints in Primary Uvea Melanomas and Liver Metastases.
	Raymond Barnhill, Institute Curie, France
	Question period (5 min)
15:40-16:00	Discussions
20:00	Congress Dinner – ENVY
	Address: Leof. Sofokli Venizelou, Iraklio 713 03, Greece

Thursday 5th of June

	Session 6 – Histological Growth Patterns
	Chair : TBC
8:30-9:00 (30 min)	KEYNOTE Surgical Intelligence: Redefining Liver Resection in the Age of Al Jonathan Delong, University of Tennessee Graduate School of Medicine
	Question period (10 min)
9:10-9:25 (15 min)	Deep learning AI models based on triple chromogenic staining predict the HGP of colorectal liver metastases
	Théo Fourrie, Augustinus, Antwerp
	Question period (5 min)
9:30-9:45 (15 min)	Mathematically modelling the evolution of divergent histopathological growth patterns in Colorectal liver metastases Xiaoyuan Liu, Scotland Institute
	Question period (5 min)
9:50-10:05 (15 min)	Automated AI-Based Segmentation of Colorectal Liver Metastases: A Discovery Study on Histopathological Whole-Slide Images
	Zhen Qian, Erasmus Cancer Institute Charlotte Girondel, McGill University
	Question period (5 min)

10:10-10:45	Coffee Break
	Session 7 – Tumor Microenvironment
	Chair : Peter Siegel & Pnina Brodt
10:45-11:15 (30 min)	KEYNOTE Deciphering the complex microenvironment of liver metastasis: our journey Pnina Brodt, McGill University, MUHC, Montreal
	Question Period (10 min)
11:25-11:40	Cholangiocytes during liver metastasis initiation, friends or foes?
(15 min)	Kamyab Saberiseyedabad, VIB-KU Leuven
	Question period (5 min)
11:45-12:00 (15 min)	Utilising Spatial Transcriptomics to Investigate Histological Growth Patterns in Colorectal Cancer Liver Metastasis Luke McNickle, University of Glasgow
	Question period (5 min)
12:05-12:20 (15 min)	CMT93 colorectal cancer cells represent a unique model of encapsulated and replacement type liver metastases Sébastien Tabariès, McGill University, Canada
	Question period (5 min)
12:25-14:00	Lunch Break

12:30 - 8:20 pm Cultural Activity – Knossos Archeological Site

Highlight of Minoan civilization

12.30 Depart Creta Maris – Meeting point TBD

16:30 Arrival Creta maris.

Transportation Included: Please make sure to arrive on time at meeting point

The palace, 1st civilization of Europe the Minoan's Palace of Knossos stands as a groundbreaking achievement and a cornerstone of early European history. Home to the legendary figures of Ariadne and her mother Pasiphae, this luminous palace, with itso 2,200 rooms, intricate hydraulic systems, and vibrant frescoes, reflects a thriving society deeply connected to nature and art.

The famed Cretan Labyrinth symbolizes the complexity of Minoan culture, while a nearby cypress forest offers visitors a tranquil walking experience, leading to one of the island's earliest sanctuaries, encapsulating the essence of a civilization that flourished for over 5,000 years in harmony with its surroundings.

Friday 6 th of June		
	Session 8 – Precision Medicine and CRCLM	
	Chair: Peter Metrakos	
8:30-9:00 (30 min)	KEYNOTE Precision Medicine in Greece: oncology (EDIMO) and beyond	
	Constantine A. Stratakis	
	Question period (10 min)	
9:10-9:40	The state of management of colorectal liver metastasis in Greece	
(30 min)	George Tzimas,	
	Question period (10 min)	
9:45-10:05	Coffee Break	
10:05 -10:20	Dragon I and Dragon II updates	
(15min)	TBC	
	Question period (5 min)	
10:25-10:40 (15min)	All common histopathological growth patterns can be identified in liver metastases of patients with non-colorectal-non-breast liver metastases in a nationwide study in the Netherlands Carmen Woortman,	
	Question period (5 min)	
10:40-11:55	Conclusion of Meeting	
(15 min)	Peter Metrakos & Constanine Stratakis	
12:00-13:00	Business Meeting	